Dagtrips Lanzarote

Fundación César Manrique

De Fundación César Manrique op Lanzarote

Gelegen in de Atlantische Oceaan, maakt het eiland Lanzarote deel uit van de Canarische Eilanden. Een van de meest opmerkelijke karakteristieken van het eiland is de invloed van de Canarische kunstenaar, milieuactivist en architect César Manrique, die een erfenis heeft achtergelaten die nog steeds goed bewaard blijft. De Fundación César Manrique is een eerbetoon aan zijn werk en zijn passie voor het behoud van de natuurlijke schoonheid van Lanzarote. In dit artikel zullen we de betekenis en impact van de Fundación César Manrique op het eiland verkennen.

César Manrique

César Manrique wordt beschouwd als de belangrijkste architect van Lanzarote, en zijn invloed is overal op het eiland merkbaar. Geboren in 1919, keerde Manrique na zijn studie in Madrid en New York terug naar zijn geboorte-eiland en werkte hij aan een reeks projecten die zowel de natuurlijke als de culturele schoonheid van Lanzarote benadrukten. Zijn creatieve benadering combineerde traditionele architectuur met moderne ontwerpelementen. Hij was ook een fervent milieuactivist en streefde ernaar om de natuurlijke omgeving van het eiland te beschermen tegen de schadelijke effecten van massatoerisme.

De Fundación César Manrique

In 1982 stichtte César Manrique zijn eigen stichting met als doel de promotie van de kunst, cultuur en natuur van Lanzarote. Het hoofdkantoor van de stichting is gevestigd in het voormalige huis van Manrique, dat tegenwoordig dienstdoet als museum en cultureel centrum. De Fundación César Manrique beheert ook verschillende belangrijke culturele en artistieke locaties op het eiland, waaronder de indrukwekkende Jameos del Agua, de Mirador del Rio en de Cactus Garden.

Belangrijkste bezienswaardigheden

De Fundación César Manrique beheert een aantal van de meest iconische attracties van Lanzarote, die allemaal zijn ontworpen of beïnvloed door Manrique zelf. Hier zijn enkele hoogtepunten:

  • Jameos del Agua: Gelegen binnen een door lava gevormde tunnel, herbergt deze unieke locatie een restaurant, een zwembad en een auditorium. Het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden van het eiland.
  • Mirador del Rio: Deze spectaculaire uitkijkpost biedt een adembenemend uitzicht op het naburige eiland La Graciosa. Manrique verbouwde een voormalig militair fort tot een culturele ruimte.
  • Cactus Garden: Dit uitgestrekte complex herbergt duizenden cactussoorten van over de hele wereld in een prachtig aangelegde omgeving.

Impact op toerisme

De Fundación César Manrique heeft een aanzienlijke impact gehad op het toerisme op Lanzarote. De bezienswaardigheden en locaties die de stichting beheert, trekken jaarlijks honderdduizenden bezoekers uit de hele wereld. Manrique’s visie op architectuur en milieubescherming heeft de ontwikkeling van het toerisme op het eiland sterk beïnvloed, en er zijn strikte bouwvoorschriften ingesteld om de natuurlijke schoonheid van Lanzarote te behouden.

Conclusie

De Fundación César Manrique is van onschatbare waarde voor het behoud van de unieke cultuur en natuur van Lanzarote. De visie van César Manrique blijft een bron van inspiratie voor zowel lokale bewoners als bezoekers, en zijn nalatenschap zal nog vele generaties blijven voortleven. De Fundación César Manrique blijft een eerbetoon aan een uitzonderlijke kunstenaar en een hoeder van de schoonheid van Lanzarote.

Ook Canarische Eilanden