Eten & Drinken Lanzarote

Zoete lekkernijen: Bienmesabe en Frangollo

Zoete lekkernijen: Bienmesabe en Frangollo op het eiland Lanzarote

Lanzarote, een prachtig eiland dat behoort tot de Canarische eilanden, staat bekend om zijn adembenemende landschappen, witte stranden en heerlijk eten. Een van de hoogtepunten van de lokale keuken zijn de zoete lekkernijen Bienmesabe en Frangollo. Deze traditionele desserts zijn geliefd bij zowel de lokale bevolking als toeristen, en vormen een essentieel onderdeel van de culinaire ervaring op het eiland.

De geschiedenis van de zoete lekkernijen

Bienmesabe, wat letterlijk “smaakt me goed” betekent, is een zoete, romige saus die vaak wordt gemaakt van gemalen amandelen, suiker, eieren en citroenschil. De oorsprong van dit gerecht dateert terug tot de Moorse overheersing van het eiland en werd later aangepast door de inheemse bevolking. Frangollo daarentegen is een traditioneel dessert dat zijn oorsprong vindt in de Spaanse koloniale tijd. Het wordt gemaakt van maïsmeel, melk, suiker, citroenschil en kaneel en heeft een rijke, romige textuur.

Ingrediënten en bereiding

Beide lekkernijen worden gekenmerkt door hun eenvoudige ingrediënten en authentieke smaken. Bienmesabe wordt gemaakt door amandelen te malen tot een fijne pasta, die vervolgens wordt gemengd met suiker, eieren en citroenschil. Het mengsel wordt langzaam gekookt tot het een dikke, romige consistentie bereikt. Frangollo wordt bereid door maïsmeel te koken in melk, suiker, citroen en kaneel, en constant te roeren tot het mengsel dik en romig wordt.

Culinaire tradities op Lanzarote

De Canarische keuken staat bekend om zijn eenvoudige, maar smaakvolle gerechten die vaak gebaseerd zijn op verse ingrediënten en traditionele kookmethoden. Bienmesabe en Frangollo zijn daar geen uitzondering op. Deze desserts weerspiegelen de rijke culinaire tradities van het eiland en worden vaak geserveerd bij speciale gelegenheden en feestdagen.

Belang van de lekkernijen in de lokale cultuur

Bienmesabe en Frangollo zijn niet alleen geliefd om hun heerlijke smaak, maar spelen ook een belangrijke rol in de lokale cultuur. Ze worden vaak genoten tijdens familiebijeenkomsten, bruiloften en andere feestelijke evenementen. Bovendien worden ze vaak gemaakt volgens familie recepten die van generatie op generatie worden doorgegeven, wat bijdraagt aan de culturele en culinaire identiteit van het eiland.

De invloed van het toerisme

Met het toenemend aantal toeristen dat Lanzarote bezoekt, zijn Bienmesabe en Frangollo ook buiten de eilanden populair geworden. Veel restaurants en lokale eettentjes bieden deze zoete lekkernijen aan als onderdeel van hun menu, waardoor toeristen de kans krijgen om de lokale smaken te ervaren.

Recepten voor thuis

Als je geïnteresseerd bent om deze heerlijke desserts thuis te maken, zijn hier de basisrecepten voor Bienmesabe en Frangollo:

Bienmesabe

  1. Maal 200 gram amandelen fijn in een keukenmachine.
  2. Voeg 200 gram suiker, 2 eieren en de schil van een citroen toe aan de amandelpasta.
  3. Kook het mengsel op laag vuur, onder voortdurend roeren, tot het dik en romig wordt.
  4. Giet het mengsel in schaaltjes en laat het afkoelen voordat je het serveert.
Frangollo

  1. Verhit 1 liter melk in een pan en voeg 150 gram suiker, 150 gram maïsmeel, de schil van een citroen en kaneel toe.
  2. Roer het mengsel constant op laag vuur tot het dik en romig wordt.
  3. Giet het mengsel in schaaltjes en laat het afkoelen voordat je het serveert.

Conclusie

Zoete lekkernijen als Bienmesabe en Frangollo onthullen de rijkdom van de culinaire cultuur van Lanzarote. De eenvoudige ingrediënten, authentieke smaken en rijke tradities maken deze desserts tot een must-try voor iedereen die het eiland bezoekt. Of je nu geniet van Bienmesabe en Frangollo tijdens een lokale feestdag of ze thuis maakt met behulp van de traditionele recepten, deze heerlijke desserts zullen je zeker laten kennismaken met de smaak van Lanzarote.

Ook Canarische Eilanden