Bezienswaardigheden Lanzarote

Museo Atlántico: Onderwatermuseum

Museo Atlántico: Onderwatermuseum op het eiland Lanzarote

Lanzarote, het meest noordelijke en oostelijke eiland van de Spaanse Canarische Eilanden, staat bekend om zijn prachtige stranden, adembenemende landschappen en unieke cultuur. Maar sinds enkele jaren heeft het eiland een nieuwe attractie: Museo Atlántico, het eerste onderwatermuseum in Europa. Dit fascinerende museum, gelegen in de wateren rond Lanzarote, biedt bezoekers de mogelijkheid om kunstwerken te bewonderen terwijl ze snorkelen of duiken. In dit artikel zullen we meer te weten komen over Museo Atlántico en wat het te bieden heeft voor bezoekers van dit prachtige eiland.

Oprichting en doel

Museo Atlántico werd in 2016 opgericht door de Britse kunstenaar Jason deCaires Taylor, die gespecialiseerd is in onderwaterkunstinstallaties. Het museum heeft als doel om zowel toeristen als de lokale bevolking bewust te maken van verschillende milieukwesties, zoals klimaatverandering en de impact van de mens op de oceaan. De kunstwerken die in het museum te vinden zijn, zijn daarom gemaakt van duurzame materialen en zijn ontworpen om een habitat te bieden voor mariene flora en fauna.

De kunstwerken

Het museum bestaat uit een reeks sculpturen die op de zeebodem zijn geplaatst, variërend van levensgrote menselijke figuren tot abstracte composities. Deze unieke onderwatergalerij toont verschillende scènes die het dagelijks leven van de lokale bevolking symboliseren, zoals een groep schoolkinderen die in een kring zitten en een man die naar een televisie kijkt. Daarnaast zijn er ook sculpturen te vinden die verwijzen naar de onderwaterwereld, zoals vissen, koralen en zeewier. De kunstwerken zijn met opzet op een bepaalde manier geplaatst, zodat ze na verloop van tijd bedekt zullen worden met mariene organismen en een natuurlijk rif zullen vormen.

Bezoekersinformatie

Als u Museo Atlántico wilt bezoeken, zijn er verschillende opties beschikbaar, afhankelijk van uw ervaringsniveau en interesses. Voor ervaren duikers zijn er speciale duiktochten beschikbaar, waarbij u onder begeleiding van een instructeur de kunstwerken van dichtbij kunt bekijken. Als u liever wilt snorkelen, zijn er ook excursies waarbij u kunt genieten van de kunstwerken vanaf de oppervlakte van het water. Bovendien biedt het museum ook educatieve rondleidingen, waarbij u meer te weten komt over de achtergrond en betekenis van de kunstwerken.

Als u geen ervaring heeft met duiken of snorkelen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Het museum biedt ook mogelijkheden voor beginners, zoals introductieduiken onder begeleiding van professionele duikers. Daarnaast zijn er meerdere duikscholen op het eiland die cursussen aanbieden voor mensen die geïnteresseerd zijn om te leren duiken.

Milieubewustzijn

Een van de belangrijkste doelstellingen van Museo Atlántico is om bewustzijn te creëren over de bescherming van de oceaan en zijn ecosystemen. Het museum werkt samen met lokale milieugroeperingen en onderzoeksinstellingen om het mariene leven te monitoren en eventuele veranderingen in het milieu te documenteren. Bovendien wordt een deel van de opbrengst van het museum gebruikt voor het financieren van programma’s voor natuurbehoud en duurzaam toerisme op het eiland. Door het combineren van kunst, natuur en educatie, draagt Museo Atlántico bij aan het behoud van het mariene milieu en de toekomst van Lanzarote als toeristische bestemming.

Conclusie

Museo Atlántico is een unieke bestemming op het eiland Lanzarote die zowel kunstliefhebbers als natuurliefhebbers zal aanspreken. De combinatie van onderwaterkunstinstallaties, milieubewustzijn en de prachtige omgeving van de Atlantische Oceaan maakt dit museum een must-see voor iedereen die het eiland bezoekt. Of u nu een ervaren duiker bent of gewoon wilt genieten van de prachtige onderwaterwereld, Museo Atlántico biedt voor ieder wat wils. Het is een unieke ervaring die niet alleen uw kijk op kunst, maar ook op het belang van mariene conservatie zal veranderen.

Ook Canarische Eilanden