Eten & Drinken Lanzarote

Canarische gastronomie: Een culinaire kennismaking

Canarische gastronomie: Een culinaire kennismaking op Lanzarote

Lanzarote, een prachtig Canarisch eiland, staat bekend om zijn adembenemende landschappen, indrukwekkende vulkanen en prachtige stranden. Naast deze natuurlijke schoonheden heeft Lanzarote echter ook veel te bieden op het gebied van gastronomie. De Canarische keuken is een unieke mix van Spaanse, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse invloeden. In dit artikel zullen we een culinaire kennismaking met Lanzarote maken en de heerlijke gerechten en ingrediënten ontdekken die dit eiland te bieden heeft.

Verse vis en zeevruchten

Als een eiland in de Atlantische Oceaan is het geen verrassing dat vis en zeevruchten een belangrijk onderdeel van de Canarische keuken vormen. Op Lanzarote vind je talloze restaurants die zich specialiseren in verse visgerechten, waaronder gegrilde rode tonijn, geroosterde zeebaars en gestoofde octopus. Een van de meest populaire visgerechten op het eiland is ‘vieja a la sal’, een eenvoudig maar heerlijk gerecht van zeebrasem gebakken in zout.

Typische gerechten

Naast vis en zeevruchten zijn er ook een aantal typische gerechten die je moet proberen tijdens een bezoek aan Lanzarote. Een hiervan is ‘papas arrugadas’, kleine gekookte aardappelen geserveerd met mojo saus. Mojo is een pittige saus gemaakt van knoflook, paprika, olie en andere kruiden, en is een essentieel onderdeel van veel Canarische gerechten. Een ander gerecht om te proberen is ‘ropa vieja’, een stoofpot van vlees, aardappelen, kikkererwten en groenten, op smaak gebracht met heerlijke kruiden en specerijen.

Wijnbouw op Lanzarote

Lanzarote staat ook bekend om zijn unieke wijnbouw. Dankzij het vulkanische landschap en het droge klimaat van het eiland, worden de druiven hier op een unieke manier geteeld. De wijngaarden op Lanzarote zijn omgeven door lage muurtjes van lavastenen, die bekend staan als ‘zocos’, om de druiven te beschermen tegen de sterke wind die over het eiland waait. De resulterende wijnen, waaronder de Malvasia en Listan Negro, hebben een unieke smaak die het proeven waard is.

Proeverijen en wijntours

Er zijn tal van wijnhuizen op Lanzarote die bezoekers de mogelijkheid bieden om de wijngaarden te verkennen, wijnproeverijen te doen en meer te leren over de unieke wijnbouwtechnieken die hier worden toegepast. Een wijntour op het eiland is een geweldige manier om meer te leren over de Canarische wijnbouw en om een aantal heerlijke wijnen te proeven.

Zoete lekkernijen

Net als in de rest van Spanje, houden Canario’s van hun zoete lekkernijen. Een van de meest populaire zoete lekkernijen op Lanzarote is ‘bienmesabe’, een zoete amandelpudding gemaakt met honing, suiker, amandelen en ei. Deze heerlijke pudding wordt vaak geserveerd met een bolletje ijs of vers fruit en is een onmisbare lekkernij voor alle dessertliefhebbers.

Lokale markten

Om de beste en meest authentieke Canarische lekkernijen te proeven, moet je zeker een bezoek brengen aan een van de lokale markten op Lanzarote. Hier kun je genieten van allerlei heerlijke delicatessen, waaronder ambachtelijke kazen, versgebakken brood, zoete gebakjes en nog veel meer. De markten zijn ook de perfecte plek om lokale ingrediënten te kopen en zelf aan de slag te gaan in de keuken.

Conclusie

De Canarische gastronomie op Lanzarote is een smaakvolle mix van verse vis, typische gerechten, unieke wijnen en zoete lekkernijen. Een culinaire kennismaking met dit prachtige eiland is dan ook een absolute must voor elke fijnproever. Of je nu geniet van een verse vismaaltijd in een lokaal restaurant, deelneemt aan een wijntour of lokale lekkernijen proeft op de markt, de culinaire ervaring op Lanzarote zal zeker indruk op je maken.

Ook Canarische Eilanden