Musea Lanzarote

César Manrique Foundation in Tahíche

César Manrique Foundation in Tahíche: Een eerbetoon aan een visionair kunstenaar

Introductie

Lanzarote, een van de prachtige Canarische Eilanden, staat bekend om zijn adembenemende landschappen en artistieke erfgoed. Een van de meest prominente figuren in de moderne geschiedenis van Lanzarote is César Manrique, een visionaire kunstenaar en architect wiens invloed de hele regio heeft getransformeerd. De César Manrique Foundation in Tahíche is een eerbetoon aan zijn leven en werk, en het is een must-see bestemming voor bezoekers die geïnteresseerd zijn in kunst, architectuur en het behoud van de natuurlijke schoonheid van Lanzarote.

De geschiedenis van de César Manrique Foundation

De César Manrique Foundation werd opgericht in 1982, slechts een jaar na de tragische dood van de kunstenaar bij een auto-ongeluk. Manrique’s nalatenschap als een visionair en een voorvechter van duurzaam toerisme heeft zijn stempel gedrukt op Lanzarote en ver daarbuiten. Het hoofddoel van de stichting is om het werk van Manrique te behouden en te promoten, terwijl het ook fungeert als een centrum voor culturele activiteiten en artistieke creatie.

De architectuur en ontwerp

De César Manrique Foundation is gehuisvest in het voormalige huis van de kunstenaar in Tahíche, dat hij persoonlijk heeft omgebouwd tot een adembenemende architectonische schat. Het huis zelf is gebouwd in de traditionele stijl van Lanzarote, met witgekalkte muren en een plat dak, maar Manrique heeft het interieur getransformeerd tot een levendige, uitnodigende ruimte. Zijn unieke ontwerp combineert organische elementen met moderne architectuur, met name het gebruik van lavabellen en grotten die in het huis zijn geïntegreerd. Dit zorgt voor een naadloze overgang tussen de binnen- en buitenwereld, waardoor bezoekers een gevoel van harmonie en verbondenheid met de natuur ervaren.

De collectie

Naast het bewonderen van de architectuur en het design van het huis zelf, kunnen bezoekers ook genieten van de uitgebreide collectie van kunstwerken van César Manrique. De stichting herbergt een indrukwekkende verzameling van zijn schilderijen, beeldhouwwerken, en andere artistieke creaties, die een diepgaand inzicht in de creatieve geest van de kunstenaar bieden. Het is ook mogelijk om enkele van zijn persoonlijke bezittingen en archieven te bekijken, die een uniek perspectief bieden op zijn leven en carrière.

De tuinen en buitenruimtes

Een ander hoogtepunt van een bezoek aan de César Manrique Foundation is de weelderige tuinen en buitenruimtes die het terrein omringen. Manrique had een passie voor tuinieren en landschapsarchitectuur, en zijn zorgvuldig ontworpen tuinen zijn een eerbetoon aan de inheemse flora en fauna van Lanzarote. Bezoekers kunnen genieten van een wandeling door de tuinen, waar ze worden omringd door weelderige planten, kleurrijke bloemen en enkele van de meest spectaculaire uitzichten op het eiland.

Conclusie

De César Manrique Foundation in Tahíche is een eerbetoon aan een van de meest invloedrijke figuren in de geschiedenis van Lanzarote. Zijn visie voor een duurzame, harmonieuze relatie tussen mens en natuur leeft voort in de stichting, en het is een essentiële bestemming voor liefhebbers van kunst, architectuur en natuur. Als je Lanzarote bezoekt, mag je deze unieke plek niet missen.

Ook Canarische Eilanden