Weer & Klimaat Lanzarote

Weerfenomenen zoals Calima

Weerfenomeen Calima op het eiland Lanzarote

Introductie

Lanzarote, het meest oostelijke van de Canarische Eilanden, is een parel in de Atlantische Oceaan. Het eiland staat bekend om haar prachtige stranden, unieke vulkanische landschappen en aangename klimaat. Echter, Lanzarote wordt ook regelmatig getroffen door extreme weersomstandigheden, zoals de Calima. In dit artikel gaan we dieper in op dit weerfenomeen en de impact ervan op het eiland.

Wat is Calima?

Calima is een meteorologisch verschijnsel dat voorkomt in de regio van de Canarische Eilanden, waaronder Lanzarote. Het wordt veroorzaakt door de overheersende oostenwind die zand en stof uit de Sahara-woestijn over de eilanden blaast. Deze fijne deeltjes zweven in de lucht en creëren een dichte zweem die zichtbaar is in de atmosfeer. Calima kan leiden tot verminderde luchtkwaliteit en verminderd zicht, wat invloed kan hebben op het dagelijks leven op Lanzarote.

Impact op het eiland

De Calima kan verschillende negatieve effecten hebben op het eiland en haar bewoners. Ten eerste kan de luchtkwaliteit aanzienlijk verslechteren door de hoge concentratie van stof en zand in de lucht. Mensen met ademhalingsproblemen of allergieën kunnen hierdoor meer klachten ervaren. Daarnaast kan het verminderde zicht door de zweem van Calima gevaarlijk zijn op de weg, wat tot verkeersongelukken kan leiden. Ook kunnen de stofdeeltjes neerslaan op gebouwen en voertuigen, waardoor deze regelmatig gereinigd moeten worden.

Maatregelen tijdens Calima

Wanneer de Calima toeslaat, worden er verschillende maatregelen genomen op Lanzarote om de impact te minimaliseren. Zo adviseren de autoriteiten om binnen te blijven en ramen gesloten te houden om blootstelling aan de stof en zand te verminderen. Ook wordt het gebruik van maskers geadviseerd aan mensen die ademhalingsproblemen hebben. Daarnaast worden er snelheidsbeperkingen ingesteld op de wegen om het verkeer veilig te houden.

Historische Calima-gebeurtenissen op Lanzarote

Het eiland Lanzarote heeft in het verleden verschillende Calima-gebeurtenissen meegemaakt die een grote impact hadden op de lokale bevolking. Zo herinnert men zich nog steeds de heftige Calima in 2003, die de luchtkwaliteit aanzienlijk verslechterde en leidde tot gezondheidsproblemen bij veel mensen. Ook het toerisme leed onder deze periode vanwege de onaangename omstandigheden.

Jaarlijkse Calima-patronen

Op Lanzarote zijn bepaalde patronen te herkennen in de jaarlijkse Calima-gebeurtenissen. Zo komt het verschijnsel voornamelijk voor in de zomermaanden, wanneer de wind uit de Sahara sterker is en de temperaturen hoger zijn. Dit heeft invloed op het toerisme op het eiland, aangezien veel reizigers kiezen om in deze periode Lanzarote te bezoeken.

Conclusie

In conclusie is Calima een bijzonder weerfenomeen dat regelmatig voorkomt op het eiland Lanzarote. De impact ervan op de lokale bevolking, het toerisme en de algehele levenskwaliteit is aanzienlijk. Er worden maatregelen genomen om de gevolgen te minimaliseren, maar het blijft een uitdaging voor de bewoners van Lanzarote. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van Calima en te begrijpen hoe hiermee om te gaan wanneer men het eiland bezoekt.

Ook Canarische Eilanden