Weer & Klimaat Lanzarote

Weersverschillen tussen Noord en Zuid

Weerverschillen tussen Noord en Zuid op Lanzarote

Als je op het prachtige eiland Lanzarote bent, zul je al snel merken dat het weer behoorlijk kan verschillen tussen het noorden en het zuiden van het eiland. Dit heeft te maken met verschillende factoren, zoals de ligging ten opzichte van de passaatwinden en de aanwezigheid van bergen. In dit artikel zullen we kijken naar de verschillen in weer tussen het noorden en het zuiden van Lanzarote, en wat dit betekent voor bezoekers van het eiland.

Passaatwinden en neerslag

Lanzarote ligt in de Atlantische Oceaan, ten westen van Marokko. Dit betekent dat het eiland wordt beïnvloed door de passaatwinden die vanuit het noordoosten waaien. Deze winden brengen vochtige lucht mee, die tot neerslag kan leiden aan de noordkust van het eiland. Hierdoor is het noorden van Lanzarote over het algemeen groener en vruchtbaarder dan het drogere zuiden.

Jaarlijks valt er gemiddeld zo’n 150 millimeter regen in het noorden van Lanzarote, terwijl het zuiden maar ongeveer de helft van deze hoeveelheid neerslag ontvangt. Dit heeft grote gevolgen voor de natuur en het landschap van het eiland, en zorgt voor een opvallend contrast tussen de groene valleien in het noorden en de droge woestijnachtige gebieden in het zuiden.

Temperaturen

Niet alleen de neerslag, maar ook de temperaturen kunnen flink verschillen tussen het noorden en het zuiden van Lanzarote. Door de invloed van de passaatwinden is het over het algemeen wat koeler in het noorden, terwijl het zuiden vaak warmer en zonniger is. Dit heeft te maken met de dalende lucht die opwarmt tegen de bergen in het noorden, waardoor de temperaturen daar gemiddeld wat lager liggen.

De gemiddelde maximumtemperatuur in het noorden van Lanzarote ligt rond de 24 graden Celsius, terwijl het in het zuiden gemiddeld zo’n 27 graden Celsius is. Dit verschil in temperatuur kan vooral merkbaar zijn in de wintermaanden, wanneer het noorden wat meer regen en bewolking kan ervaren, terwijl het zuiden nog steeds warm en zonnig is.

Impact op toerisme

De verschillen in weer tussen het noorden en het zuiden van Lanzarote hebben ook gevolgen voor het toerisme op het eiland. Veel toeristen komen naar Lanzarote voor de zon en het strand, en kiezen vaak voor de zuidelijke badplaatsen zoals Playa Blanca en Puerto del Carmen vanwege het warmere en zonnigere weer. Hierdoor kan het in deze gebieden ook drukker zijn, vooral in de wintermaanden wanneer mensen op zoek zijn naar een zonnige vakantiebestemming.

Toch is het noorden van Lanzarote ook zeker de moeite waard om te verkennen. De groene valleien en ruige kustlijn zijn prachtig om te zien, en het weer is over het algemeen nog steeds aangenaam, zelfs als het wat koeler is. Wandelaars en natuurliefhebbers zullen zeker genieten van de diversiteit in landschap tussen het noorden en het zuiden van het eiland.

Conclusie

De weerverschillen tussen het noorden en het zuiden van Lanzarote maken het eiland een unieke bestemming, waar bezoekers een diversiteit aan klimaten en landschappen kunnen ervaren. Of je nu liever luieren op het strand in het zuiden, of wandelen door groene valleien in het noorden, Lanzarote heeft voor ieder wat wils. Het is belangrijk om je bij het plannen van een bezoek aan het eiland bewust te zijn van deze verschillen, zodat je de juiste kleding en uitrusting kunt meenemen en optimaal kunt genieten van al het moois dat Lanzarote te bieden heeft.

Ook Canarische Eilanden