Eten & Drinken Lanzarote

Barraquito: Traditioneel Canarisch koffiedrankje

Barraquito: Traditioneel Canarisch koffiedrankje

Als je op het prachtige eiland Lanzarote bent, is het de moeite waard om een typisch Canarisch koffiedrankje te proberen: de Barraquito. Dit heerlijke drankje is geliefd bij zowel de lokale bevolking als toeristen en heeft een unieke smaak die je zeker niet mag missen. In dit artikel zullen we meer te weten komen over de oorsprong, ingrediënten en bereiding van de Barraquito.

Oorsprong van de Barraquito

De oorsprong van de Barraquito gaat terug tot het eiland Tenerife, een van de buureilanden van Lanzarote. Volgens de lokale overlevering werd deze koffiedrank voor het eerst geserveerd in een bar in de stad La Laguna, waar een klant zijn koffie op een speciale manier wilde drinken. De naam “Barraquito” komt van het Spaanse woord “barrar”, wat betekent om af te wisselen, aangezien het drankje bestaat uit verschillende lagen.

Ingrediënten

De Barraquito bevat een aantal ingrediënten die samen zorgen voor een unieke smaakervaring. De typische ingrediënten zijn:

 • Sterke koffie
 • Gecondenseerde melk
 • Likeur, meestal Licor 43 of Tia Maria
 • Kaneelpoeder
 • Citroenschil

Deze ingrediënten worden op een specifieke manier samengevoegd om de karakteristieke lagen van de Barraquito te creëren.

Bereiding

Het bereiden van een Barraquito is een nauwgezet proces dat resulteert in een prachtig uitziende en heerlijk smakende koffiedrank. Hier is een stapsgewijze uitleg van hoe je een Barraquito maakt:

 1. Giet een scheutje gecondenseerde melk in een glas.
 2. Schenk voorzichtig de sterke koffie over de melk, zodat er een duidelijke scheiding ontstaat tussen de twee vloeistoffen.
 3. Voeg een scheutje likeur toe aan de koffie.
 4. Strooi een beetje kaneelpoeder over de koffie.
 5. Garneer het geheel met een stukje citroenschil.
 6. De Barraquito is klaar om van te genieten!

Genieten van een Barraquito op Lanzarote

Als je op Lanzarote bent, zijn er tal van gezellige cafés en bars waar je kunt genieten van een heerlijke Barraquito. Het drinken van deze traditionele koffiespecialiteit is een echte belevenis, vooral als je het kunt combineren met een prachtig uitzicht op de oceaan of het vulkanische landschap van het eiland.

Barraquito als cultureel symbool

De Barraquito heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld tot een cultureel symbool van de Canarische Eilanden. Het drankje wordt vaak geserveerd tijdens lokale feesten en festivals, en is een belangrijk onderdeel geworden van de gastronomische tradities op de eilanden.

Internationale populariteit

Hoewel de Barraquito zijn oorsprong heeft op de Canarische Eilanden, heeft het drankje inmiddels internationale faam verworven. Toeristen van over de hele wereld genieten van de unieke smaak en het mooie uiterlijk van dit koffiedrankje en nemen vaak recepten mee naar huis om het zelf te kunnen maken.

Conclusie

De Barraquito is een heerlijk en uniek Canarisch koffiedrankje dat je zeker moet proberen als je op Lanzarote bent. Met zijn unieke lagen van smaak en aroma’s is het een ervaring die je niet snel zult vergeten. De combinatie van koffie, gecondenseerde melk, likeur, kaneelpoeder en citroenschil zorgt voor een onvergetelijke smaakbeleving die je meeneemt naar de prachtige Canarische Eilanden.

Ook Canarische Eilanden