Dagtrips Lanzarote

Salinas de Janubio

Salinas de Janubio: het zoutwinningsgebied van Lanzarote

Lanzarote, een van de prachtige Canarische Eilanden, staat bekend om zijn indrukwekkende natuur, vulkanische landschappen en unieke bezienswaardigheden. Eén van die unieke bezienswaardigheden is Salinas de Janubio, een zoutwinning en zoutwerkplaats die zich bevindt aan de zuidwestkust van het eiland. De Salinas de Janubio is niet alleen een historische plek, maar ook een prachtig staaltje van menselijke en natuurlijke samenwerking. In dit artikel gaan we dieper in op de geschiedenis, het proces van zoutwinning en de toeristische waarde van dit unieke gebied.

Geschiedenis van Salinas de Janubio

De geschiedenis van Salinas de Janubio gaat terug tot de 19e eeuw, toen de zoutwinning officieel begon in 1895. Dit zoutwinningsgebied werd gesticht door de familie Marquez, die op dat moment een van de grootste en belangrijkste families van Lanzarote was. Bijna een eeuw lang was Salinas de Janubio een van de belangrijkste zoutproducenten van de Canarische Eilanden, en zelfs van heel Spanje. In de jaren 60 van de vorige eeuw werden er moderne technieken geïntroduceerd in het productieproces, waardoor de productie verder werd gemoderniseerd.

Het proces van zoutwinning

Het proces van zoutwinning bij Salinas de Janubio is zowel traditioneel als modern te noemen. Het begint allemaal bij het verzamelen van zeewater, dat in de zoutpannen wordt gepompt. Vervolgens verdampt het water door de warme zonnestralen en blijft het zout achter. Daarna wordt het zout met de hand verzameld en in bergjes gelegd om verder te drogen. Ten slotte wordt het zout schoongemaakt en in zakken verpakt voor verkoop.

Dit traditionele proces van zoutwinning is een belangrijk onderdeel van de identiteit van Salinas de Janubio en draagt bij aan de charme en authenticiteit van het gebied. Tegelijkertijd worden moderne technieken gebruikt om de productie te optimaliseren en het zout van hoge kwaliteit te houden.

Toeristische waarde

Salinas de Janubio heeft naast zijn historische en economische waarde ook een hoge toeristische waarde. Het gebied trekt jaarlijks duizenden bezoekers die komen om het prachtige landschap en het unieke zoutwinningsproces te bewonderen. Er worden rondleidingen aangeboden waarbij bezoekers meer te weten komen over de geschiedenis en het proces van zoutwinning. Daarnaast is er een winkel waar men het zout dat hier gewonnen wordt, kan kopen, evenals andere zoute producten en souvenirs.

De zoutpannen van Salinas de Janubio vormen ook een belangrijk leefgebied voor verschillende soorten zeevogels, waardoor het gebied ook aantrekkelijk is voor vogelaars en natuurliefhebbers. Het contrast tussen de witte zoutpannen en het diepe blauw van de oceaan zorgt bovendien voor adembenemende foto’s en schitterende uitzichten.

Praktische informatie

Als je Salinas de Janubio wilt bezoeken, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. De zoutwinning is het hele jaar door in bedrijf, dus je kunt op elk moment van het jaar een bezoek brengen. Houd er wel rekening mee dat de zon in Lanzarote erg fel kan zijn, dus zonnebrandcrème en een hoed of pet zijn zeker aan te raden.

Daarnaast raden veel bezoekers aan om vroeg in de ochtend of laat in de middag te gaan, wanneer de temperaturen wat lager zijn en het licht ideaal is voor foto’s. Ten slotte is het aan te raden om stevige schoenen te dragen, aangezien de zoutpannen soms wat hobbelig kunnen zijn.

Conclusie

Salinas de Janubio is een unieke bestemming voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis, natuur en het unieke landschap van Lanzarote. Het is niet alleen een belangrijk historisch en economisch erfgoed, maar ook een fascinerende plek die bezoekers de kans biedt om een oude ambacht te beleven en het prachtige landschap te bewonderen. Of je nu een natuurliefhebber, fotograaf of geschiedenisliefhebber bent, een bezoek aan Salinas de Janubio mag niet ontbreken tijdens je verblijf op Lanzarote.

Ook Canarische Eilanden