Eten & Drinken Lanzarote

Canarische kazen en wijnen

Canarische kazen en wijnen van Lanzarote

Lanzarote, een van de Canarische Eilanden, staat bekend om zijn rijke gastronomie, met heerlijke kazen en wijnen die typisch zijn voor het eiland. De unieke klimatologische omstandigheden en vruchtbare grond maken het mogelijk om hoogwaardige producten te produceren die geliefd zijn bij zowel de lokale bevolking als toeristen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de Canarische kazen en wijnen van Lanzarote, en wat ze zo speciaal maakt.

Canarische kazen

De Canarische eilanden staan ​​bekend om hun heerlijke kazen, en Lanzarote is daarop geen uitzondering. De productie van kaas op het eiland dateert al van voor de Spaanse kolonisatie, en heeft zich sindsdien ontwikkeld tot een kunstvorm op zich. Een van de meest populaire kazen van Lanzarote is de bekende “Queso de Cabra”, ofwel geitenkaas, die wordt geproduceerd met melk van lokale geitenrassen. Deze kaas is verkrijgbaar in verschillende variëteiten, waaronder jonge, gerijpte en pittige kazen.

Een andere populaire kaas op Lanzarote is de “Queso de Flor”, wat ‘bloemenkaas’ betekent. Deze unieke kaas wordt gemaakt met behulp van natuurlijke fermentatie, waarbij bloemen, die lokaal bekend staan ​​als “Jable”, worden gebruikt om de kaas te produceren. Het resultaat is een romige, bloemige kaas met een unieke smaak en textuur.

Kaasproductie op Lanzarote

De kaasproductie op Lanzarote is een ambachtelijke kunst die van generatie op generatie wordt doorgegeven. Kleine familiebedrijven spelen een belangrijke rol in de productie, met boerderijen die de melk van hun eigen geiten gebruiken om heerlijke kazen te produceren. De unieke smaak van de lokale kazen is te danken aan de traditionele productiemethoden en de natuurlijke omgeving van het eiland, met zijn vulkanische bodem en milde klimaat.

Canarische wijnen

Naast kazen staat Lanzarote ook bekend om zijn voortreffelijke wijnen, die worden geproduceerd in de vruchtbare valleien van het eiland. De wijnbouw op Lanzarote heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw, en heeft zich ontwikkeld tot een bloeiende industrie die internationale erkenning heeft gekregen.

De meest voorkomende druivensoorten op Lanzarote zijn Malvasia, Listán Negro en Diego, die gedijen in de vruchtbare vulkanische bodem van het eiland. De unieke teeltmethode, bekend als “pits”, bestaat uit het graven van diepe kuilen in de grond om de druiven te beschermen tegen de sterke wind en intensieve zon. Dit resulteert in wijnen met een unieke smaak en karakter.

Wijnhuizen van Lanzarote

De wijnhuizen van Lanzarote staan ​​bekend om hun hoogwaardige producten en innovatieve benaderingen van wijnbouw. Een van de meest bekende wijnhuizen is Bodega La Geria, gelegen in het hart van het wijngebied van Lanzarote. Dit wijnhuis biedt rondleidingen en proeverijen, waar bezoekers de gelegenheid krijgen om de lokale wijnen te ervaren en meer te leren over de unieke teeltmethoden.

Andere gerenommeerde wijnhuizen op het eiland zijn Bodega El Grifo, het oudste wijnhuis van de Canarische Eilanden, en Bodega Rubicón, gelegen in een prachtig gerestaureerd landhuis. Deze wijnhuizen produceren een breed scala aan wijnen, waaronder droge witte wijnen, fruitige rode wijnen en versterkte dessertwijnen.

Culinaire tradities van Lanzarote

De Canarische kazen en wijnen spelen een belangrijke rol in de culinaire tradities van Lanzarote. Lokale gerechten, zoals “papas arrugadas” (gerimpelde aardappelen) en “mojo” (een pittige saus), worden vaak geserveerd met heerlijke kazen en wijnen van het eiland. Bezoekers van Lanzarote moeten zeker de kans grijpen om de lokale gastronomie te ervaren en te genieten van de unieke smaken die het eiland te bieden heeft.

Al met al is Lanzarote een bestemming die bekend staat om zijn heerlijke kazen en wijnen, die een weerspiegeling zijn van de rijke culinaire tradities van het eiland. Of je nu een liefhebber bent van kaas, wijn of gewoon van lekker eten houdt, een bezoek aan Lanzarote zal je zeker niet teleurstellen.

Ook Canarische Eilanden