Bezienswaardigheden Tenerife

Basílica de Nuestra Señora de Candelaria

Basílica de Nuestra Señora de Candelaria op Tenerife: een parel van religieuze architectuur

Tijdens mijn vakantie op Tenerife heb ik de prachtige Basílica de Nuestra Señora de Candelaria bezocht. Deze indrukwekkende basiliek, gelegen in de stad Candelaria, is een van de belangrijkste religieuze en culturele bezienswaardigheden van het eiland. De basiliek is gewijd aan de beschermheilige van de Canarische Eilanden, de Maagd van Candelaria, en trekt jaarlijks duizenden pelgrims en toeristen. In dit artikel deel ik graag mijn ervaringen en vertel ik je alles wat je moet weten over deze bijzondere plek.

Canarische Eilanden - D-reizen

Geschiedenis van de basiliek

De Basílica de Nuestra Señora de Candelaria heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 14e eeuw. Volgens de overlevering verscheen de Maagd van Candelaria in 1392 aan de Guanches, de oorspronkelijke bewoners van Tenerife, wat leidde tot de verering van haar beeltenis. In de loop der eeuwen groeide de devotie voor de Maagd en in de 20e eeuw werd besloten om een grotere en imposantere kerk te bouwen om haar te eren. De huidige basiliek werd ingewijd in 1959 en is sindsdien een belangrijk bedevaartsoord en symbool van het katholieke geloof op de Canarische Eilanden.

Architectuur en kunst

De basiliek is een meesterwerk van religieuze architectuur en is opgetrokken in neoklassieke stijl. Bij aankomst word je meteen overweldigd door de imposante façade met zijn zuilen en beelden van apostelen. Het interieur van de kerk is al even indrukwekkend, met prachtige beeldhouwwerken, altaarstukken en fresco’s die de geschiedenis van de Maagd van Candelaria en de Canarische Eilanden weergeven.

Een van de meest opvallende elementen van de basiliek is het standbeeld van de Maagd van Candelaria, dat zich bevindt in een nis boven het hoofdaltaar. Het beeld, ook wel bekend als La Morenita, is een van de oudste en meest vereerde religieuze symbolen van Spanje. Pelgrims komen van heinde en verre om dit bijzondere beeld te vereren en om verlichting, hoop en genezing te zoeken.

Religieuze en culturele betekenis

De Basílica de Nuestra Señora de Candelaria is niet alleen een belangrijk bedevaartsoord, maar ook een centrum van culturele en religieuze activiteiten. Jaarlijks vinden er tal van festiviteiten en evenementen plaats, waaronder processies, concerten en traditionele dansvoorstellingen. De basiliek is tevens de locatie van de jaarlijkse viering van de Dag van de Maagd van Candelaria, die op 15 augustus wordt gehouden en waar duizenden gelovigen aan deelnemen.

Naast de religieuze en culturele betekenis is de basiliek ook vanuit historisch oogpunt zeer belangrijk. Het is een symbool van de ontmoeting en vermenging van de Spaanse en inheemse Guanche-culturen en herinnert aan de rijke en complexe geschiedenis van Tenerife.

Bezoek aan de basiliek

Mijn bezoek aan de Basílica de Nuestra Señora de Candelaria was een onvergetelijke ervaring. Bij aankomst werd ik meteen gegrepen door de majestueuze uitstraling van de basiliek en de serene sfeer die er heerste. Ik nam uitgebreid de tijd om het interieur te bewonderen, waarbij vooral het standbeeld van de Maagd van Candelaria een diepe indruk op mij heeft achtergelaten.

Na mijn bezoek aan de basiliek heb ik ook de omgeving verkend, waaronder het plein voor de kerk met zijn vele restaurants, winkels en terrasjes. Hier heb ik genoten van lokale specialiteiten en heb ik souvenirs gekocht om mijn herinnering aan dit bijzondere bezoek levend te houden.

Praktische informatie

Mocht je ook een bezoek willen brengen aan de Basílica de Nuestra Señora de Candelaria, dan zijn hier enkele praktische zaken die handig zijn om te weten:
– De basiliek is geopend voor bezoekers van maandag tot en met zaterdag van 7:30 tot 12:45 uur en van 17:00 tot 18:45 uur, en op zondag van 7:30 tot 13:30 uur en van 17:00 tot 19:00 uur.
– Toegang tot de basiliek is gratis, maar bezoekers wordt gevraagd om zich respectvol en gepast te kleden.
– Gedurende het jaar vinden er verschillende religieuze en culturele evenementen plaats in en rond de basiliek, dus het is aan te raden om vooraf te informeren naar het programma.

Een reis naar Tenerife boeken

Mijn bezoek aan de Basílica de Nuestra Señora de Candelaria was een van de hoogtepunten van mijn vakantie op Tenerife. Het eiland heeft zoveel te bieden, van prachtige stranden en adembenemende natuur tot bruisende steden en culturele bezienswaardigheden. Als je ook wilt genieten van al het moois dat Tenerife te bieden heeft, waar wacht je dan nog op? Boek vandaag nog je reis naar dit paradijselijke eiland en maak je eigen onvergetelijke herinneringen!

Ook Canarische Eilanden