Activiteiten Lanzarote

Wandelen door het vulkanische landschap

Wandelen door het vulkanische landschap van Lanzarote

Lanzarote, een van de Canarische eilanden, staat bekend om zijn indrukwekkende vulkanische landschap. Het eiland biedt wandelaars de kans om te genieten van spectaculaire uitzichten, ongerepte natuur en unieke geologische formaties. Of je nu een ervaren wandelaar bent of gewoon op zoek bent naar een ontspannende wandeling, Lanzarote heeft voor ieder wat wils. In dit artikel duiken we in de fascinerende wereld van het vulkanische landschap van Lanzarote en ontdekken we enkele van de beste wandelroutes die het eiland te bieden heeft.

De geologische geschiedenis van Lanzarote

Lanzarote werd meer dan 20 miljoen jaar geleden gevormd door vulkanische activiteit. Het eiland heeft meer dan 300 vulkanen, waarvan de meeste slapend zijn. De laatste uitbarsting vond plaats in de 18e eeuw. De geologische geschiedenis van Lanzarote heeft geleid tot een uniek landschap met kraters, lavavelden, vulkanische tunnels en indrukwekkende kliffen. Het eiland is ook de thuisbasis van het Timanfaya National Park, dat een van de meest buitengewone vulkanische landschappen ter wereld herbergt.

Timanfaya National Park

Het Timanfaya National Park is een absolute must-see voor iedereen die Lanzarote bezoekt. Dit maanachtige landschap is ontstaan uit de uitbarstingen die plaatsvonden tussen 1730 en 1736 en heeft sindsdien weinig veranderingen ondergaan. Het park is de thuisbasis van de Montañas del Fuego (Vuurgebergte), waar geothermische activiteit nog steeds zichtbaar is. Bezoekers kunnen een rit maken op de “Ruta de los Volcanes” (de Route van de Vulkanen) en van dichtbij zien hoe de hitte onder het oppervlak van de aarde borrelt. Daarnaast vinden in het park regelmatig geothermische demonstraties plaats, waarbij water in contact wordt gebracht met de ondergrondse hitte, waardoor het als stoom omhoogschiet.

Populaire wandelroutes

Lanzarote biedt een verscheidenheid aan wandelroutes voor alle niveaus. Of je nu op zoek bent naar een ontspannende wandeling langs de kust of een uitdagende trektocht door ruig terrein, het eiland heeft voor ieder wat wils. Hier zijn enkele populaire wandelroutes om te verkennen:

Port of Orzola to La Caleton Blanco

Deze route begint in de charmante haven van Orzola en voert wandelaars langs de kust naar de prachtige stranden van La Caleton Blanco. Onderweg kun je genieten van indrukwekkende uitzichten op de oceaan en de ruige kustlijn.

Los Ajaches

Los Ajaches, gelegen in het zuiden van Lanzarote, is het oudste gebergte van het eiland. Het gebied biedt tal van wandelmogelijkheden, variërend van korte wandelingen tot dagtochten. Het hoogtepunt van deze route is het adembenemende uitzichtpunt bij Pico Redondo, vanwaar je een panoramisch uitzicht hebt over het landschap en de oceaan.

Circular Volcanoes Route

Deze route, gelegen in het Timanfaya National Park, neemt wandelaars mee op een reis door een van de meest spectaculaire vulkanische landschappen van het eiland. Onderweg kom je langs indrukwekkende kraters, lavavelden en krijg je een inkijkje in de geologische geschiedenis van het park.

Tips voor het wandelen in het vulkanische landschap

Wandelen in het vulkanische landschap van Lanzarote is een unieke ervaring die enige voorbereiding vereist. Hier zijn enkele tips om optimaal van je wandelavontuur te genieten:

  • Zorg voor goede wandelschoenen die geschikt zijn voor rotsachtig terrein.
  • Neem voldoende water mee, vooral bij warm weer.
  • Bescherm jezelf tegen de zon door het dragen van een hoed, zonnebrandcrème en het dragen van beschermende kleding.
  • Vermijd wandelen tijdens de heetste uren van de dag en zorg voor voldoende rustpauzes.
  • Vergeet niet om je telefoon op te laden en een kaart van de route mee te nemen.

Conclusie

Wandelen door het vulkanische landschap van Lanzarote is een unieke ervaring die wandelaars de kans biedt om te genieten van indrukwekkende geologische formaties, adembenemende uitzichten en ongerepte natuur. Met een verscheidenheid aan wandelroutes voor alle niveaus is er voor ieder wat wils. Of je nu op zoek bent naar een ontspannende wandeling langs de kust of een uitdagende trektocht door ruig terrein, Lanzarote heeft het allemaal. Met de juiste voorbereiding en een gezonde dosis avontuur kun je op ontdekking gaan in dit buitengewone landschap en genieten van alles wat het eiland te bieden heeft.

Ook Canarische Eilanden