Weer & Klimaat Tenerife

Seizoensgebonden windpatronen en windkrachten op Tenerife

Seizoensgebonden windpatronen op Tenerife

Tenerife, het grootste van de Canarische eilanden, is een paradijs voor liefhebbers van wind- en watersporten. De seizoensgebonden windpatronen en windkrachten op Tenerife spelen een cruciale rol in het bepalen van de beste periodes voor activiteiten zoals windsurfen, kitesurfen en zeilen. Als ervaren windsurfer heb ik zelf het genoegen gehad om de diverse windpatronen op Tenerife te ervaren, en in dit artikel wil ik graag mijn kennis en ervaringen met jullie delen.

Windpatronen in de zomer

In de zomermaanden, van juni tot augustus, domineert de Passaatwind het eiland. Deze noordoostelijke wind staat bekend om zijn consistentie en kracht, waardoor het een optimale periode is voor windsurfers en kitesurfers. De locatie El Medano, aan de zuidoostkust van Tenerife, is vooral populair vanwege de constante wind. De passaatwinden zorgen voor ideale omstandigheden voor beginners en gevorderde surfers. De gemiddelde windsnelheid in de zomer varieert tussen de 16 en 22 knopen, waardoor het perfect is voor het beoefenen van deze sporten.

Windpatronen in de winter

In de wintermaanden, van december tot februari, veranderen de windpatronen op Tenerife aanzienlijk. De Passaatwind neemt af en maakt plaats voor de zogenaamde Calima, een hete, droge wind die uit de Sahara komt. Deze wind kan stof en zand meebrengen, wat de zichtbaarheid kan verminderen en de luchtkwaliteit kan beïnvloeden. Voor windsurfers en kitesurfers zijn de wintermaanden over het algemeen minder gunstig vanwege de onvoorspelbaarheid van de wind, maar er zijn nog steeds dagen met goede condities. Reizigers die van plan zijn om in de winter te surfen, moeten flexibel zijn en de weersvoorspellingen goed in de gaten houden.

Microklimaat in Tenerife

Het eiland Tenerife staat bekend om zijn diversiteit aan microklimaten, wat betekent dat de windpatronen en -krachten kunnen variëren afhankelijk van de regio waar je je bevindt. Aan de noordkust van Tenerife ervaar je over het algemeen meer wind dan aan de zuidkust. Dit heeft te maken met de geografie van het eiland, waarbij de noordkant meer blootgesteld is aan de passaatwinden. Aan de zuidkust daarentegen vind je beschutte baaien en lagunes, wat ideaal is voor bijvoorbeeld zeilen.

Beste periode voor een windsurf- of kitesurfvakantie naar Tenerife

Op basis van mijn eigen ervaringen en die van andere watersportliefhebbers, kan ik uitwijzen dat de beste periode voor een windsurf- of kitesurfvakantie naar Tenerife in het voor- en najaar ligt. Tussen maart en mei, en september en november, ervaar je vaak de beste condities. De wind is dan stabiel en sterk genoeg voor een optimale surfervaring. Bovendien vermijd je de drukte van het hoogseizoen, waardoor je meer ruimte hebt om van de wind en golven te genieten.

Kortom, Tenerife is een ware hotspot voor windsurfers en kitesurfers, met zijn diverse windpatronen, microklimaten en prachtige kustlijn. Of je nu een beginner bent of een ervaren surfer, er is voor ieder wat wils. Dus pak je board in en vertrek naar Tenerife voor een onvergetelijke surfervaring!

Ook Canarische Eilanden