Praktische info Lanzarote

Lokale etiquetteregels en gebruiken

Lokale etiquetteregels en gebruiken op het eiland Lanzarote

Lanzarote, het meest noordoostelijke eiland van de Canarische Eilanden, staat bekend om zijn prachtige stranden, vulkanische landschappen en levendige cultuur. Als je van plan bent om dit eiland te bezoeken, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de lokale etiquetteregels en gebruiken. Hier zijn enkele belangrijke dingen die je moet weten om respectvol om te gaan met de lokale bevolking en te genieten van een aangenaam verblijf op Lanzarote.

Respect voor de lokale cultuur

De inwoners van Lanzarote hechten veel waarde aan respect voor hun cultuur en tradities. Het is belangrijk om beleefd en respectvol te zijn in elke interactie met de lokale bevolking. Hier zijn enkele specifieke punten waar je op moet letten:

Saludo

 • Wanneer je iemand begroet, is het gebruikelijk om te zeggen “Buenos días” (goedemorgen), “Buenas tardes” (goedemiddag) of “Buenas noches” (goedenavond).
 • Vermijd het gebruik van informele begroetingen zoals “Hola” bij eerste ontmoetingen.

Kleding

 • Hoewel Lanzarote een populaire vakantiebestemming is, wordt van bezoekers verwacht dat ze zich respectvol kleden, vooral in religieuze en historische locaties.
 • Draag gepaste kleding wanneer je kerken of andere religieuze plaatsen bezoekt.

Eet- en drinkgewoonten

De eet- en drinkgewoonten op Lanzarote verschillen op sommige punten van de Nederlandse gewoonten. Hier zijn enkele etiquetteregels met betrekking tot eten en drinken:

Maaltijden

 • Het avondeten wordt meestal laat geserveerd in restaurants, dus verwacht niet dat je voor 19.00 uur in een restaurant terecht kunt.
 • Het is gebruikelijk om een fooi van 5-10% achter te laten in restaurants, tenzij er al een service toeslag is toegevoegd aan de rekening.

Drinkgewoonten

 • Het is normaal om alcohol te drinken tijdens de maaltijden, maar overmatig drinken wordt over het algemeen niet gewaardeerd.
 • Je kunt de ober om “la cuenta” (de rekening) vragen als je klaar bent om te vertrekken, in plaats van te wachten tot de ober de rekening brengt.

Rekening houden met lokale gewoonten

Om respectvol om te gaan met de lokale bevolking, is het belangrijk om rekening te houden met enkele specifieke gewoonten en gebruiken op Lanzarote:

Siesta

Net als in de meeste Spaanse culturen, houden de mensen op Lanzarote van een middagdutje, ook wel bekend als siësta. Tijdens deze tijd sluiten veel winkels en restaurants hun deuren, dus als bezoeker is het belangrijk om hier rekening mee te houden bij het plannen van je dag.

Taal

Hoewel veel mensen op Lanzarote Engels spreken, wordt het gewaardeerd als je een paar basisuitdrukkingen in het Spaans kent. Dit toont respect voor de lokale taal en cultuur.

Algemene beleefdheidsregels

Naast de specifieke etiquetteregels zijn er ook enkele algemene beleefdheidsregels die je in gedachten moet houden tijdens je verblijf op Lanzarote:

Openbare ruimtes

 • Gooi geen afval op straat of op het strand. Gebruik de prullenbakken om het eiland schoon en mooi te houden.
 • Respecteer de natuurlijke omgeving en vermijd verstoring van de flora en fauna.

Feestdagen en festivals

 • Als je Lanzarote bezoekt tijdens een lokaal festival, wees respectvol naar de lokale tradities en vieringen.
 • Let op lokale aankondigingen over feesten en evenementen, en pas je plannen dienovereenkomstig aan.

Door op de hoogte te zijn van de lokale etiquetteregels en gebruiken op Lanzarote, kun je een positieve bijdrage leveren aan het behoud van de cultuur en het respectvol omgaan met de lokale bevolking. Door deze regels in acht te nemen, kun je genieten van een aangename en verrijkende ervaring tijdens je verblijf op dit prachtige eiland.

Ook Canarische Eilanden