Natuur Lanzarote

La Geria – Wijnbouwgebied

La Geria – Wijnbouwgebied op Lanzarote

Lanzarote is een prachtig eiland dat deel uitmaakt van de Canarische Eilanden, gelegen in de Atlantische Oceaan voor de kust van Marokko. Eén van de meest opmerkelijke plekken op dit eiland is La Geria, een wijnbouwgebied dat bekend staat om zijn unieke landschap en wijnproductie. In dit artikel zullen we ingaan op de geschiedenis, technieken en kenmerken van de wijnbouw in La Geria.

Geschiedenis van La Geria

De wijnbouw in La Geria gaat terug tot de 18e eeuw, toen de vulkaanuitbarstingen het landschap van Lanzarote veranderden. De dikke laag vulkanisch gesteente die over het eiland werd verspreid, had een grote invloed op de wijnbouw. Om de druiven te kunnen verbouwen, bedachten de lokale boeren een unieke manier om met de extreme omstandigheden om te gaan.

Unieke Wijnbouwtechnieken

De wijnbouw in La Geria is uniek vanwege de traditionele manier waarop de druiven worden geteeld. De boeren graven kuilen in de vulkanische as en vullen deze met losse stenen die voedingsstoffen vasthouden en beschermen tegen verdamping. Deze techniek staat bekend als ‘zoco’ en zorgt ervoor dat de druivenplanten voldoende water krijgen, ondanks de schaarste aan regenval op het eiland. Daarnaast wordt er gebruik gemaakt van lage muurtjes van steen, genaamd ‘zocos’, die de druivenplanten beschermen tegen de harde wind die over het eiland waait. Dit alles draagt bij aan de unieke uitstraling van La Geria, met zijn karakteristieke lavaveld vol met kleine, ronde muurtjes en druivenranken.

Belangrijke kenmerken van La Geria

– Uniek landschap: Het landschap van La Geria is uniek en wordt door velen beschouwd als een van de meest bijzondere wijnbouwgebieden ter wereld. De combinatie van vulkanisch gesteente, zocos en druivenranken zorgt voor een adembenemend uitzicht.

– Malvasía-druif: Het belangrijkste druivenras dat in La Geria wordt verbouwd is de Malvasía, een witte druif die zorgt voor heerlijke, aromatische wijnen. De wijn gemaakt van deze druif staat bekend om zijn unieke smaak en wordt al eeuwenlang geproduceerd op Lanzarote.

– UNESCO Werelderfgoed: Vanwege de unieke technieken en het bijzondere landschap is La Geria in 1993 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. Dit heeft ervoor gezorgd dat dit bijzondere gebied wordt beschermd en behouden voor toekomstige generaties.

De Wijnbouw in La Geria

De wijnbouw in La Geria is een belangrijke industrie op Lanzarote. Ondanks de schaarste aan regenval en de barre omstandigheden, slagen de lokale wijnmakers erin om kwaliteitswijnen te produceren. De combinatie van de traditionele teelttechnieken en het unieke terroir zorgt voor wijnen met een bijzondere smaak en karakter. De meeste wijngaarden worden nog steeds beheerd door lokale families die de tradities van de wijnbouw in ere houden.

Belangrijke feiten over de wijnbouw in La Geria

– Wijnhuizen: In La Geria vind je verschillende wijnhuizen en bodegas waar je de wijnen van Lanzarote kunt proeven en kopen. De meeste wijnhuizen zijn klein en worden gerund door gepassioneerde wijnmakers die met veel zorg en aandacht hun wijnen produceren.

– Wijnfestivals: Jaarlijks worden er in La Geria verschillende wijnfestivals georganiseerd, waar bezoekers de lokale wijnen kunnen proeven en meer te weten kunnen komen over de wijnbouw op het eiland. Dit is een geweldige manier om de cultuur en tradities van Lanzarote te ervaren.

– Toerisme: Door de groeiende interesse in wijn en gastronomie, is de wijnbouw in La Geria een belangrijke toeristische attractie geworden. Veel mensen bezoeken La Geria om de wijngaarden te bewonderen, de wijnen te proeven en meer te leren over de traditionele teelttechnieken.

Conclusie

La Geria is een uniek wijnbouwgebied dat bekend staat om zijn bijzondere landschap, traditionele teelttechnieken en heerlijke wijnen. De combinatie van vulkanisch gesteente, zocos en Malvasía-druiven zorgt voor een unieke wijnervaring die je nergens anders ter wereld zult vinden. Als je ooit de kans krijgt om Lanzarote te bezoeken, is een bezoek aan La Geria zeker de moeite waard.

Dit artikel heeft geprobeerd om de geschiedenis, technieken en kenmerken van de wijnbouw in La Geria op een informatieve en nauwkeurige manier te belichten. Door de unieke combinatie van traditie, innovatie en natuurlijke omstandigheden, is La Geria een gebied dat de moeite waard is om te ontdekken, zowel voor wijnliefhebbers als voor liefhebbers van bijzondere landschappen.

Ook Canarische Eilanden