Canarische Eilanden

Canarische Eilanden Kerst: Een Unieke Feestervaring

De Canarische Eilanden, gelegen voor de noordwestkust van Afrika, staan bekend om hun prachtige stranden, adembenemende landschappen en aangename klimaat. Maar wist je dat deze eilanden ook een unieke kerstervaring bieden? Canarische Eilanden Kerst is een viering die doordrenkt is van tradities, feestelijkheden en een vleugje exotisme. In dit artikel nemen we je mee op een reis door de Canarische Eilanden tijdens de kerstperiode.

Tradities en Gewoonten

Canarische Eilanden Kerst is een tijd van samenzijn, vreugde en het vieren van de geboorte van Jezus. De eilandbewoners hechten veel waarde aan familie en gemeenschap, en dit komt duidelijk tot uiting in hun kersttradities. Hier zijn enkele van de meest opvallende tradities die je kunt ervaren tijdens een kerstvakantie op de Canarische Eilanden:

  • Belén: Een belangrijk onderdeel van de Canarische Eilanden Kerst is het maken van een Belén, een kerststal. Deze kerststallen zijn vaak zeer gedetailleerd en bevatten niet alleen de gebruikelijke figuren zoals Jozef, Maria en het kindje Jezus, maar ook lokale elementen die de Canarische cultuur weerspiegelen.
  • Los Reyes Magos: In tegenstelling tot de meeste andere plaatsen waar de kerstman de hoofdrol speelt, zijn het op de Canarische Eilanden de Drie Wijzen (Los Reyes Magos) die de cadeautjes brengen. Op 5 januari vindt er een grote parade plaats waarin de Drie Wijzen door de straten trekken en snoep en cadeautjes uitdelen aan de kinderen.
  • El Gordo: Een andere traditie die je niet mag missen tijdens Canarische Eilanden Kerst is het meespelen met de Spaanse kerstloterij, El Gordo. Dit is een van de grootste loterijen ter wereld en de trekking vindt plaats op 22 december. Het is een spannend evenement waarbij miljoenen euro’s aan prijzengeld worden verdeeld.
  • Typische Kerstgerechten: De Canarische keuken staat bekend om zijn heerlijke gerechten en tijdens de kerstperiode worden er enkele speciale lekkernijen geserveerd. Een van de meest populaire gerechten is “Ropa Vieja”, een stoofpot van rundvlees en groenten. Daarnaast zijn er ook zoete lekkernijen zoals “Turrón” (nougat) en “Polvorones” (boterkoekjes).

Feestelijke Evenementen

Tijdens Canarische Eilanden Kerst zijn er tal van feestelijke evenementen die je kunt bijwonen. Of je nu op Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote of een van de andere eilanden verblijft, er is altijd wel iets te beleven. Hier zijn enkele van de hoogtepunten:

  • La Noche de las Rábanas: Op 24 december wordt in La Orotava, Tenerife, het unieke evenement “La Noche de las Rábanas” gevierd. Tijdens dit feest bedekken de inwoners de straten met kleurrijke tapijten gemaakt van bloemblaadjes en zand. Het is een prachtig schouwspel dat de kerstsfeer versterkt.
  • Los Indianos: Op La Palma wordt op Rosenmaandag (maandag voor Aswoensdag) het carnavalsevenement “Los Indianos” gevierd. Mensen kleden zich in witte kleding en bedekken zichzelf met talkpoeder om de rijke Canarische emigranten uit Cuba te imiteren. Het is een levendige en kleurrijke viering met muziek, dans en veel plezier.
  • Navidad Marinera: In de kustplaatsen van de Canarische Eilanden wordt “Navidad Marinera” gevierd, een maritiem geïnspireerd evenement dat de band van de eilandbewoners met de zee benadrukt. Er zijn verschillende activiteiten, zoals vissersbootparades, zeilwedstrijden en vismarkten waar je verse zeevruchten kunt proeven.

Feestelijke Sfeer en Decoraties

De Canarische Eilanden worden tijdens de kerstperiode prachtig versierd om de feestelijke sfeer te versterken. Overal zie je kleurrijke lichtjes, kerstbomen en andere decoraties die de straten en pleinen opfleuren. De belangrijkste steden, zoals Las Palmas de Gran Canaria en Santa Cruz de Tenerife, organiseren ook kerstmarkten waar je cadeautjes kunt kopen, traditionele ambachten kunt bewonderen en kunt genieten van heerlijk eten en drinken.

Conclusie

Canarische Eilanden Kerst is een unieke ervaring die je niet mag missen. De combinatie van tradities, feestelijke evenementen en de prachtige omgeving maken het een onvergetelijke tijd van het jaar. Of je nu op zoek bent naar een ontspannen strandvakantie of een avontuurlijke reis, de Canarische Eilanden bieden het allemaal tijdens de kerstperiode. Dompel jezelf onder in de lokale cultuur, geniet van heerlijke gerechten en vier kerst op een manier die je nog nooit eerder hebt meegemaakt. Canarische Eilanden Kerst zal je zeker betoveren!

Ook Canarische Eilanden